El 64,7% dels santcugatencs consideren que viuen en una ciutat molt (15,9%) o bastant (48,8%) segura. Amb una valoració mitjana d’un 7 sobre 10, completen la gràfica els veïns que creuen que el nivell de seguretat de Sant Cugat és regular (26,8%) mentre que els ciutadans que puntuen entre poc i gens no superen el 6%. “El mantra de ciutat Bronx, impulsat amb voluntat política, comença a fer aigües“, ha remarcat el regidor de seguretat, Francesc Carol.
Unes xifres que es desprenen de la nova tongada dels resultats del 44è Observatori Sociològic –aquí pots consultar la primera– que l’Ajuntament ha desvetllat aquest matí de la mà del tinent d’alcaldia i exregidor de Participació Marco Simarro. Un recull de dades que s’han obtingut a partir de 1.080 enquestes telefòniques aleatòries i estratificades entre el 18 de febrer i el 10 de març del 2022 a diversos veïns del municipi i amb un focus grup d’una trentena de participants.
Així doncs, pel que fa a l’evolució històrica en matèria de percepcions de seguretat, aquesta gràfica ha augmentat passant del 6,8 de l’octubre del 2019 al 7,05 del febrer d’enguany. En la mateixa línia cal destacar que les notes més altes provenen dels veïns del centre de la ciutat mentre que les notes decauen substancialment als barris més perifèrics com ara Valldoreix (6,5) o les Planes (6,4). Tanmateix, també s’observa com les dades són més altes entre els menors de 34 anys (7,65) mentre que cauen a partir dels 50 anys (6,65).
Per corregir aquesta situació als barris santcugatencs, Carol ha apuntat a la prevista obertura de la comissaria de districtes a Valldoreix (que també donarà cobertura a Mira-sol, la Floresta i les Planes), la immediata instal·lació de les càmeres de seguretat a la Vila i l’augment de la plantilla fins al centenar d’agents al cos de la Policia Local que ajudaran a revertir aquesta percepció d’inseguretat.
La seguretat en la pròpia pell
En relació amb el nivell de seguretat a casa seva, el 81,7% dels santcugatencs consideren que és molt o bastant segura; en contraposició a un 6,4% que ho valoren entre poc o gens. En aquest sentit, el veïnat de la Floresta i les Planes són els més preocupats. De totes maneres, l’evolució històrica d’aquest apartat experimenta un fort creixement passant del 7,1 del novembre del 2018 al 7,7 del febrer d’enguany.

Un control de la Policia Local de Sant Cugat a Can Mates Foto: Policia Local de Sant Cugat
No obstant això, i malgrat la millora transversal en qüestions de seguretat, s’observa una dada curiosa. I és que el 75% de la població també considera que en el transcurs de l’últim any, l’evolució en aquesta matèria segueix igual (51,8%) o ha empitjorat bastant (23,5%). Només un 16% de la ciutadania considera que el context general ha millorat.
Per altra banda, a la pregunta sobre si “a vostè o a alguna de les persones que viu amb vostè li ha passat X -sobre robatoris- durant els últims 12 mesos”, un 11,8% dels enquestats responen que han estat víctimes de robatoris en vehicles, un 9% de robatoris en persona i un 8% de robatoris a domicilis. Unes xifres que s’han reduït de manera considerable al llarg dels últims anys amb excepció d’una pronunciada crescuda de robatoris a l’interior de vehicles.
En aquest sentit, Carol ha reconegut que des de la Policia Local van detectar l’augment d’aquestes pràctiques durant l’any passat que va provocar certa “alarma social“. Tot i això, el republicà també ha apuntat que fa uns mesos es va activar un exitós dispositiu que va acabar amb la majoria d’aquests grups de lladres. De totes maneres, ha volgut fer una crida a no relaxar-se i deixar objectes de valor dins dels vehicles.
Presentació del 2n Bloc 44a Onada Observatori Sociològic de Sant Cugat by Sergi Baixas on Scribd