Article extret del bloc personal del Historiador Valldoreixenc Juanjo Cortés: http://juanjodevalldoreix.blogspot.com.es/2014/03/els-llargs-estius-valldoreix.html
Els estius a Valldoreix tenien el seu tret de sortida amb la revetlla de Sant Joan. Era el moment en el que el poble es vestia d’estiu amb l’arribada de les famílies barcelonines un cop acabat el curs escolar. Els nens i nenes passaven per totes les cases demanant mobles i trastos vells per fer les fogueres de Sant Joan. Les noies, amb l’ajut d’alguna mare feien un ninot de roba vella que coronava la foguera. Es feien moltes revetlles, els veïns de diferents barris o carrers s’ajuntaven al jardí d’alguna casa. El ritme festiu de l’estiu continuava amb les revetlles de Sant Pere i la de Sant Jaume. Amb el temps, la gran importància de la colònia d’estiuejants, va fer que es creés la festa major d’estiu, per la festivitat de la Mare de Déu de l’Assumpció, el 15 d’agost.
Gairebé a cada barri hi havia una o varies colles de joves i de nens que passaven l’estiu organitzant campionats de diferents esports, especialment tennis de taula, bitlles, futbol o hoquei patins. Als boscos i solars els nens i nenes construïen cabanes i jugaven a guerres de pinyes, amb algun que altre nyanyo. Pels carrers circulaven colles de nens i nenes muntats en les seves bicicletes, o s’organitzaven partits de futbol o de “matar” al mig del carrer. Ja amb l’adolescència s’organitzaven els “guateques”, aprofitant el sant o aniversari, altres vegades sense cap motiu més enllà del de berenar i ballar amb les darreres novetats en discos de vinil que s’aportaven entre tots. Per aconseguir finançament, es feien servir molts recursos, un d’ells consistia en recollir cargols després d’alguna típica tronada del mes d’agost i vendre’ls a algun devot d’aquest cefalòpode. Al Casino primer, i més tard al Vall d’Or s’organitzaven balls i obres de teatre, d’aquests balls sorgiren alguns grups musicals com Mangas verdes, i més d’un amor consolidat amb el pas dels anys.
Aprofitant les nits de lluna plena alguns joves organitzaren durant alguns anys elssopars de la lluna al costat de l’ermita de La Salut. Era típic anar a prendre els granissats i gelats casolans que es feien al Bar del Colmado Víctor. Durant els mesos d’estiu molts homes encara treballaven a Barcelona i venien cada dia en tren. Els comerços feien el seu agost, i mai millor dit, en alguns comerços havies de fer llargues cues al taulell dels embotits i la carn, una altra cua a les verdures i una altra per a pagar. Quasi tots els barris tenien els seus “colmados”i botigues de menjar: Casa Elvira, Casa Mellado, Casa Víctor, Autoservei Mas Roig, Montserrat, Totosaus, Los Maños, “Nitos”, Vidosa, etc…
La gran legió de valldoreixencs de Barcelona tornava a la ciutat comtal amb l’inici del curs escolar. Per la resta de valldoreixencs encara quedava una altra festa major, la de Sant Cebrià el 16 de setembre. La població de Valldoreix quintuplicava la seva població durant els mesos d’estiu i amb la Festa Major tot tornava a la normalitat.
Ara, tot ha canviat, els estius la població valldoreixenca minva, cercant altres destins on estiuejar, potser fugint del mosquit tigre que s’ha convertit en un insuportable estiuejant, i fins i tot alguns comerços tanquen per vacances.
Juanjo Cortes.
Historiador
http://juanjodevalldoreix.blogspot.com.es/
Un Comentari
Santi Sala
Juanjo, em sento molt identificat amb el teu article i sento molta nostalgia d’aquell temps.
Gràcies per fer-me retornar al Valldoreix d’abans …