“Com a centre escolar, no ens podem posicionar ni a favor ni en contra de cap dels bàndols d’un conflicte armat”. La direcció de l’escola de la Floresta ha intentat dissuadir així les famílies que volien sumar-se a la crida feta per diversos sindicats i col·lectius a nivell nacional per concentrar-se a la sortida de l’escola per demanar l’alto el foc a la Franja de Gaza. El comunicat ha obert un debat entre les famílies convocants i finalment no hi ha hagut la protesta. Tot i això, els impulsors prepararan un comunicat de resposta després que diverses famílies ja hagin fet arribar el seu malestar a la direcció.
A la sortida de l’escola diversos familiars ho comentaven, conscients també que famílies d’origen israelià d’i4, 1r i 4t de primària els han adreçat una carta tot dient que la convocatòria és “unilateral” i “desconnectada del context des esdeveniments de la zona en conflicte”. En aquest escrit diuen que han detectat missatges d’odi i percepció d’inseguretat al mateix barri. Per això demanen “canalitzar les nostres preocupacions de forma constructiva” i que “l’escola i els seus voltants siguin llocs on es mantingui una neutralitat ideològica, aliena a l’acció política i on es promoguin els valors de la tolerància, diversitat i entesa”.
La crida de l’USTEC, CCOO, CGT, Intersindcal, UGT, COS, SEPC, Sindicat d’Esudiants, AEP i aFFaC, que també s’ha convocat a altres centres de la ciutat tot i que amb cartells i missatges propis –com ara mitjançant les AFAs del Pins del Vallès i l’institut-escola Catalunya–, demana l’alto el foc immediat, la retirada de les tropes israelianes de la Franja de Gaza i la fi del setge al poble palestí: “Reclamem el respecte absolut pels drets humans, el Dret Internacional i el Dret Humanitari, així com la llibertat d’expressió i dissidència, tant a Israel com a Gaza”. Amb la convocatòria també es demana l’entrada urgent de material sanitari i humanitari a Palestina.
Amb crides com “aturem el genocidi!” i “visca Palestina lliure!”, la convocatòria també ha instat a la suspensió de les relacions i agermanaments i el trencament de les relacions comercials i institucionals amb Israel, sumant-se així a la crida pel Boicot, Desinversions i Sancions (BDS). En clau de comunitat educativa es demana treballar “per a la convivència i la pau positiva” i “posicionar-se públicament i sumar-se a les convocatòries d’actes de suport a la pau i contra el genocidi”.
L’aFFaC som una entitat que vetlla no només pel dret a l’educació, sinó per tots els altres drets fonamentals, amb especial atenció als drets de la infància.
En coherència amb aquests valors, no podem fer una altra cosa que exigir un alto el foc a Gaza.
Obrim fil pic.twitter.com/otZaVISysw
— aFFaC (@affac_cat) November 16, 2023
La circular enviada per l’equip directiu del centre educatiu florestà considera que “l’escola no és un lloc per manifestar-se” i que “l’alumnat d’infantil i primària no té les eines per analitzar la informació que es desprengui d’una concentració amb posicionament polític o ideològic”: “Entenem que, com a famílies, des de la llibertat d’expressió i pensament crític, us pugueu sentir o posicionar a favor d’un dels dos pobles implicats i que us manifesteu lliurement, però creiem fermament que la porta d’una escola de primària no és el lloc per fer-ho”. L’equip directiu ha desestimat fer declaracions a aquest mitjà, remetent-lo al comunicat enviat a les famílies.

El conflicte entre Israel i Palestina va escalar en violència a principis del mes passat quan Hamàs va atacar i prendre ostatges al sud d’Israel. Aquell mateix dia les forces armades d’Israel van començar una resposta militar en forma de bombardejos sobre la Franja de Gaza i la posterior ocupació d’aquesta. Hores d’ara Israel parla de 240 ostatges i l’assassinat de 1.400 persones el dia 7 mentre les autoritats gazianes parlen d’11.500 morts sota les bombes i l’ocupació, dels quals 4.710 són infants. És precisament per la xifra de menors assassinats que les entitats convocants feien la crida a concentrar-se a les portes dels centres educatius de tot el país.
D’ençà el 7 d’octubre, les mobilitzacions s’han estès arreu del país, d’Europa i del món. A Sant Cugat la primera reacció va ser la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), que el 13 d’octubre es va adherir al primer manifest de la Federació Catalana d’Organitzacions per a la Justícia Global (lafede.cat) per demanar el respecte al Dret Internacional Humanitari, l’aturada de l’escalada del conflicte per part d’Israel i l’increment de l’ajuda humanitària, entre d’altres. Pocs dies després el Ple de Sant Cugat va ser incapaç d’arribar a un acord arran d’una moció presentada per En Comú Podem.
A nivell de mobilització, Sant Cugat va viure una gran protesta el passat 26 d’octubre, quan prop d’un miler de persones es van manifestar per demanar l’alto el foc i la llibertat per a Palestina. Una setmana més tard unes 150 persones es mobilitzaven a la plaça de Barcelona per demanar l’alliberament dels ostatges presos per Hamàs en una crida feta per la comunitat jueva de Sant Cugat gairebé un mes després de l’atac i com a continuació a diverses concentracions fetes a Barcelona. El mateix dia l’EMD de Valldoreix va aprovar una moció presentada inicialment per Junts per solidaritza-se amb la comunitat jueva i israeliana de la vila i demanar retornar als Acords d’Oslo del 1993 amb què es recull la creació d’un estat israelià i un de palestí.