Amb 326 actuacions, nou més que el 2021, la Sindicatura de Greuges local segueix incrementant la seva activitat a la ciutat. La Síndica, Helena López, ha presentat aquest dilluns el seu primer informe anual, referent al 2022, l’any en què va assumir el càrrec. Durant aquest any va fer 110 assessoraments i va admetre a tràmit 133 queixes, la majoria de les quals referents als serveis territorials, al top 3: qualitat urbana (15), llicències particulars d’obres (12) i seguretat ciutadana (9).
Als informes trimestrals es fa constar el detall de cadascuna de les queixes, amb temes recurrents com el retard o la manca de resposta en llicències d’obra, manca de civisme i neteja, manca de resposta i queixes per sorolls, entre d’altres. De les 216 queixes rebudes –abans de destriar les admeses a tràmit i les no admeses–, 156 feien referència a l’Ajuntament i 22 a l’EMD. En canvi, va haver de derivar 38 a altres síndics tenint en compte que la Sindicatura de Greuges local només té capacitat d’actuació sobre les administracions municipals del seu àmbit territorial.
És rellevant el nombre d’atencions a persones empadronades a Valldoreix ja que un dels reptes pendents de Ramon Palacio, el Síndic anterior, va ser donar a conèixer la institució a la vila. Més enllà de si l’administració afectada és l’EMD, les queixes de veïns de Valldoreix han crescut durant els darrers anys passant de 7 el 2020 a 11 el 2021. A la memòria del 2022 es manté el creixement fins arribar a 27 (un 17% del conjunt d’actuacions de queixes). Per darrere del nucli, que acumula un 59% de les queixes, ja se situa Valldoreix (13%), seguit de la Floresta i Mira-sol (8% cadascun dels barris). Tot i l’increment de les atencions de forma generalitzada, la Síndica ha dit que cal donar a conèixer més la institució.
Amb la voluntat de donar a conèixer la institució, López també va iniciar una actuació d’ofici perquè s’incorpori un esment a l’existència de la Sindicatura de Greuges local a totes les notificacions d’actes administratius realitzats per l’EMD i l’Ajuntament. D’aquesta manera, la persona afectada coneixerà l’existència de la institució garant dels drets de la ciutadania. Davant de la manca de resposta, la Síndica va fer una nova actuació d’ofici en aquest sentit. La proposta de text a incorporar a les notificacions era la següent:
Que aquest ajuntament disposa de la institució de la Síndica de Greuges municipal, que té entre les seves competències supervisar les actuacions i decisions municipals, en defesa dels drets de la ciutadania. El servei és gratuït. Si teniu alguna discrepància o queixa en relació amb aquesta resolució, podeu sol·licitar la seva intervenció, sense que aquesta tingui efectes suspensius amb relació en la tramitació de les actuacions.
A la memòria anual es fa constar que ni l’EMD ni l’Ajuntament han respost a cap de les dues actuacions d’ofici i, per tant, els dos expedients s’han hagut de tancar sense resposta: “Però es tornaran a presentar durant aquesta legislatura”.
Al Ple de presentació de l’informe aquest dilluns, l’alcalde, Josep Maria Vallès, s’ha compromès a “fer net” responent totes les peticions pendents i fer-ho també amb les properes. De fet, la Síndica ha denunciat que en alguns casos ha arribat a fer fins a quatre requeriments de resposta. “No és acceptable el silenci administratiu perquè és una vulneració flagrant dels drets”, apunta López, “insto el nou govern a treballar en aquest sentit perquè la manca de resposta crea desconfiança i desafecció”.
Millora del manteniment urbà a la Floresta
La primera de les actuacions d’ofici impulsada per la Síndica va ser una proposta de millora del manteniment urbà al barri de la Floresta, una petició que tampoc s’ha rebut resposta tot i que s’han presentat requeriments i s’ha fet constar a les juntes de portaveus dels grups municipals. López demanava conèixer si existeix una planificació d’actuacions més enllà del manteniment ordinari així com saber-ne l’abast i els exercicis pressupostaris.
En cas que no hi hagués cap actuació paral·lela al manteniment ordinari, la Síndica demanava saber quines actuacions proposava l’Ajuntament per solucionar la problemàtica. Si l’Ajuntament hagués respost a la seva petició, es demanava informar al veïnat de la Floresta mitjançant el Consell de Barri i els canals de comunicació habilitats.
Modificar l’ordenança de tinença d’animals perquè sigui obligatori netejar l’orina dels animals
La darrera actuació d’ofici iniciada per López el 2022 va ser la proposta de modificació de l’ordenança de tinença d’animals perquè “en supòsit que l’animal miccioni, sobretot en les façanes dels habitatges, establiments comercials i zones de vianants, les persones a càrrec estiguin obligades a netejar els llocs i elements afectats, ruixant-los immediatament amb aigua que contingui sabó o algun producte específic”. La primera resposta de l’Ajuntament va ser que tot i estar d’acord amb la petició no estava previst impulsar una modificació de l’ordenança.
En conseqüència, la Síndica va impulsar un nou tràmit per tenir més informació dels terminis. L’Ajuntament va respondre que no s’alteraria l’ordenança fins que no s’aprovés la nova llei espanyola de benestar animal, llavors en tràmit i aprovada finalment el 23 de març: “Especialment en el cas de l’Ordenança Municipal sobre la Protecció i la Tinença Responsable d’Animals hi haurà diverses afectacions sobre l’actual redactat que hauran de ser modificades i actualitzades”.
Les quatre dones que treballen per garantir els drets de la ciutadania
Ja durant el mandat del Síndic anterior, s’havia demanat reforçar l’Oficina de la Sindicatura de Greuges que inicialment comptava amb el Síndic i una tècnica, tècnica. Ja llavors es va ampliar l’oficina amb una administrativa, Maribel Garcia. A la memòria del 2022 també consta el nom de Katherine Andrino, estudiant en pràctiques que ha completat l’equip de quatre persones encarregades de l’oficina.
La Síndica també ha fet esment al treball en xarxa, formació i assessorament que suposa formar part del Fòrum de Síndics de Greuges i Defensors locals de Catalunya. Aquest espai, diu, ha servit per aprofundir en la problemàtica de l’habitatge.