La cursa electoral ha accentuat de nou el debat social sobre l’emplaçament de l’escola la Mirada i la resposta política a les mancances del centre, que des del 2016 es troba en mòduls prefabricats. El darrer moviment ha estat de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA), que amb el suport de SOS la Mirada i Viu el Bosc ha llençat un manifest amb l’objectiu de pressionar l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) perquè es retirin les mesures cautelars acceptades al recurs referent al projecte de trasplantament d’arbrat i que han suposat l’aturada de facto de tota l’obra.
Per ara han rebut el suport de les AFAs del Ciutat d’Alba, l’Olivera, Pi d’en Xandri, Joan Maragall i la Floresta, l’Associació de Veïns de Ca n’Enric la Miranda (Valldoreix) i de diversos partits: els del tripartit (ERC, PSC i CUP), Ciutadans, PDeCAT – Units per Sant Cugat, PP, Convergents i Impuls. Busquen més suports a [email protected]. El manifest recull tres compromisos:
– Expressar el nostre suport a la comunitat educativa de l’escola a Mirada, així com al projecte actual, i demanem a ADENC i les seves sòcies que retirin les accions judicials i s’iniciï un procés de resolució del conflicte.
– Recollir el compromís i el suport dels grups polítics que signen aquest manifest de mantenir les propostes que blinden i fan créixer el bosc un cop el projecte de l’escola sigui una realitat.
– Fer una crida a tota la comunitat educativa de Sant Cugat, a les entitats socials, culturals i esportives i a altres agents rellevants de la ciutat perquè mostrin el seu suport al progrés sostenible de la ciutat en aspectes tan essencials com l’educació pública, i que se sumin a la nostra demanda cap a ADENC de desbloquejar el projecte com més aviat millor.
El manifest esclareix el posicionament dels partits a pocs dies de les eleccions municipals. Per ara només el PACMA s’ha posicionat frontalment en contra de la ubicació escollida pel govern per fer el centre educatiu després de l’informe de Protecció Civil que impedia l’emplaçament escollit el mandat anterior. Així ho recull no només la seva proposta política sinó també l’anàlisi dels programes de vuit formacions polítiques feta per la Plataforma Animalista on es recull l’afer de la Mirada com un dels temes analitzats pel que fa a l’afectació de l’ecosistema.
Toca votar, però abans de fer-ho, t’has preguntat si el teu candidat (i el partit al qual representa) té interès i sensibilitat en matèria de protecció animal?
OBRIM FIL: pic.twitter.com/XcOH1HZjlp
— PAS (@pascugat) May 23, 2023
Dels grans partits, només Junts i En Comú Podem no han signat el manifest de l’AFA. El candidat del primer, Josep Maria Vallès, va admetre en una entrevista a aquest mitjà que si la sentència és favorable a l’Ajuntament “ha arribat un punt en què no hi ha més remei” que fer l’escola al bosc, tot dient que es podria haver treballat més per mantenir l’emplaçament inicial malgrat l’informe de Protecció Civil. És una posició que mantenen en paral·lel a “protegir el bosc”, segons van dir a l’acte de central de campanya a Volpelleres.
Sant Cugat en Comú, per la seva banda, s’ha desmarcat de l’AFA amb un comunicat propi que des del títol és una declaració d’intencions: La Mirada i el bosc de Volpelleres: sempre hi ha alternativa. En aquest diuen que l’aixecament de les cautelars no vindrà marcat per la pressió pública sinó per la mediació, comprometent-se a iniciar un “procés de resolució del conflicte” si són a l’Ajuntament. Diuen que “si les mesures cautelars no s’aixequen, caldrà buscar una alternativa”: “Ens rebel·la escoltar que no hi ha alternativa. Sempre es pot fer millor, i sempre es pot buscar una solució que acceleri la construcció de l’escola alhora que es manté el valor ecològic del bosc”.
La lògica de mediació és la que reivindica l’Associació de Veïns de Volpelleres, que, després de la renúncia del seu expresident, Marc Garcia, per haver pres partit amb la constitució de SOS la Mirada, manté la neutralitat en aquest afer. La presidenta, Sílvia Vallès, i el secretari, Joan Górriz, expliquen en una entrevista a aquest mitjà que la seva voluntat és aconseguir una mediació un cop passades les eleccions i tenint en ment la necessitat de donar resposta a les necessitats educatives de l’alumnat del centre: “Hem de reunir les parts ni que sigui per reduir la tensió. No sé si podrem resoldre el conflicte de la ubicació, que està molt enredat amb la via judicial”.
També la mediació és la mirada plantejada per la candidata d’Independents, Giuseppina Cariola, a l’entrevista de campanya d’aquest mitjà: “En el cas de la Mirada hi ha dos interessos públics clars: que els infants tinguin una escola en condicions i que es preservi un bé comú com el bosc de Volpelleres. No ens podem decantar per una cosa o l’altra perquè són interessos que no estan contraposats. La contraposició ve perquè qui ha de mediar no ho fa”.

Silenci, per ara, de les entitats ecologistes
Davant del manifest i la situació de l’afer de la Mirada dins de la lògica electoral –elCugatenc ha preguntat per aquest afer a totes les entrevistes de campanya–, Joan Carles Sallas, representant de l’ADENC, desestima fer cap tipus de declaració. Prefereix no caure en el debat preelectoral a pocs dies de les municipals i esperar a la constitució d’un nou govern. Des de SOS Bosc, de fet, ja van advertir que la pressió s’incrementaria amb les eleccions municipals.
Tot i això, la voluntat dels ecologistes segueix sent trobar un altre lloc on fer la Mirada de manera que es pugui fer l’escola al barri sense afectar al bosc, una opció inexistent segons el govern. Davant d’aquesta resposta institucional, 13 col·lectius van demanar a l’Audiència pública de març un document en què s’analitzin les ubicacions alternatives i només es descartin per “criteris objectius d’impossibilitat” i no per motius polítics.
Preguntada per aquest afer, l’alcaldessa i alcaldable d’ERC, Mireia Ingla, va respondre a l’entrevista de campanya a elCugatenc: “Si ells volen un informe tècnic de 50 pàgines, no els el podem donar perquè el nostre informe en té 10. Per a mi el nombre de fulls no el fa més o menys rigorós. Estem discutint d’una cosa que no aporta res i per això no discutiré amb aquestes entitats sobre la mida de l’informe”.
Un reconeixement urbanístic com a parc equipat
Al debat d’anys ara cal sumar-li l’aprovació inicial del Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM), un document que crea noves figures urbanístics per al verd urbà. En aquest cas, reconeix el bosc de Volpelleres com un parc equipat, estructurant i connector. Reconeixent l’estructura verda, el document també incorpora al bosc la figura d’“eix blau urbà” per la riera que el travessa així com la d’“espai d’interès per a la regulació de l’escolament” davant possibles crescudes del cabal. A més, el carrer Alfons d’Aragó està recollit com a eix verd estructurant.